לא תמיד יכול נפגע מהוצאת דיבה להעריך במדויק או להוכיח במדויק את היקף הפגיעה הכספית בו .
לכן כאשר מתקבלת תביעה בעילה של הוצאת דיבה, קובע החוק אפשרות לפיצוי כספי לנפגע בשל הפרסום המזיק. פיצוי על הוצאת דיבה זה ייפסק ככל שהוכחה פגיעה בשם הטוב, או על פי ראיות שיוכיחו את היקפו המדויק. אם לא ניתן להוכיח היקף כספי מדויק, ייפסק הפיצוי בדרך של אומדנה שתעשה על ידי בית המשפט, לאור מקרים דומים שנפסקו בעבר.
ישנם שני אופנים בהם אפשר לקבל פיצוי בתביעות בעילה של הוצאת דיבה:
פיצויים ללא הוכחת נזק: על פי חוק איסור לשון הרע יש אפשרות לקבל פיצוי ללא הוכחת נזק. כלומר, גם אם לא יוכח הקיפו המדויק של הנזק, ייפסק לנפגע פיצוי בגינו בדרך של אומדנה שתעשה על ידי בית משפט. הפיצוי במקרה כזה מוגדר בסכום קבוע, שמטרתו לפצות את הנפגע על עוגמת נפש ופגיעה בכבודו. הפיצוי המקסימלי בגין הוצאת דיבה על פי החוק הוא 50,000 ש"ח, למקרים בהם אל היה זדון בעצם הפרסום , ואילו במקרה של פרסום שנעשה באופן מחפיר או בזדון, הפיצוי יכול להגיע עד 100,000 ש"ח.
אם התובע מצליח להוכיח כי נגרם לו נזק כספי ישיר בעקבות הפרסום (למשל, אובדן עבודה, אובדן לקוחות או פגיעה בעסק), הוא יכול לדרוש להוכיח ולקבל פיצוי בגין נזקים אלו. במקרה כזה, בית המשפט בודק את גובה הנזק הממוני שנגרם ופוסק סכום הפיצוי בהתאם.
הוצאות משפטיות: במקרים רבים, אם התביעה מתקבלת, ניתן לקבל בנוסף לכל פיצוי גם החזר הוצאות משפט, הכוללות את שכר טרחת עורכי הדין וההוצאות הכרוכות בניהול התביעה.
הגורמים המשפיעים על גובה הפיצוי על הוצאת דיבה
- היקף הפרסום: פרסום ברבים (כגון בעיתון, בטלוויזיה או ברשתות החברתיות) ייחשב לפוגעני יותר מפרסום אישי מצומצם.
- הזמן שחלף מאז הפרסום: אם הפרסום התפשט במשך זמן רב או הופץ בצורה נרחבת, הדבר עשוי להחמיר את הנזק ולגרום לפיצוי גבוה יותר.
- תום לב של הנתבע: אם התובע מצליח להוכיח שהנתבע פעל בכוונה זדונית, אז גובה הפיצוי עשוי להיות גבוה יותר.
- האם פורסמו תיקון או התנצלות: אם הנתבע התנצל או פרסם תיקון, זה יכול להשפיע על גובה הפיצוי.
עו"ד הוצאת דיבה מנוסה ומקצועי, ידע לבנות עבורכם אסטרטגיה משפטית מנצחת שתבטיח את מימוש כל זכויותיכם. פנו עוד היום למשרדינו לקבלת ייעוץ בגין תביעה על הוצאת דיבה.