במקום שבו אנחנו מבלים את רוב שעות היום – מקום העבודה שלנו – יש משמעות עצומה לא רק למקצועיות, אלא גם לשמו הטוב ולמוניטין שלנו לאווירה טובה ולכבוד ההדדי. אך מה קורה כשקולגה, מנהל או עובד אחר חורג מכל אלה ופוגע בשמנו הטוב?
הוצאת דיבה בעבודה
פרסום לשון הרע במסגרת מקום העבודה יכולה להתרחש במגוון מצבים, אך חשוב גם לדעת שלא כל אמירה לא נעימה מהווה עילה לתביעה. רק כאשר מדובר בפרסום שלילי, שפוגע במוניטין של אדם ללא כל סיבה – ייתכן שמדובר בהוצאת דיבה. זאת, בפרט כשמדובר בהאשמות שווא או רכילות פוגענית שמכפישים את העובד ללא בסיס. במקרים כאלה ניתן לשקול תביעת לשון הרע בעבודה.
מהם התנאים להגשת תביעת לשון הרע בעבודה?
כדי להצליח בתביעת דיבה, יש לטעון ולהוכיח את התנאים הבאים:
- פרסום של השמצה, בעל פה או בכתב במסגרת מקום העבודה: תוכן פוגעני שנועד להשפיל לבזות ו/או לפגוע ביכולתו של הנפגע למלא את תפקידו
- הפרסום נעשה ברבים והופץ לאנשים שאינם אמונים על הנפגע במסגרת מקום העבודה ( שאז מדובר בפרסום מוגן)
- העדר בסיס עובדתי: התוכן הפוגעני אינו נכון ו/או נשען על עובדות לא נכונות.
דוגמה: עובד שהושעה לאחר שמנהל רמז שהוא גונב ציוד, עובדת שקראה לעובדת אחרת "מופרעת" בקבוצת וואטסאפ פנימית של העובדים – אלו רק חלק מהמקרים שהגיעו לאחרונה לפתחם של בתי המשפט. תביעות לשון הרע בעבודה אינן נדירות, ובמקרים מסוימים נפסקו פיצויים של עשרות ואף מאות אלפי שקלים. המשותף לרוב המקרים: עובד שהושפל על לא עוול בכפו.
חשוב לציין: כי לא מתחייב להוכיח שהעובד ניזוק כספית ו/או שפוטר ממקום עבודתו וכי די בכך שהיה בדברים שפורסמו כדי לפגוע בשמו הטוב ובמוניטין המקצועי שיש לו. זאת ועוד : במידה ויוכח כי הפגיעה נעשתה בכוונת מכוון ובזדון (להבדיל מטעות בתם לב), סכום הפיצוי שייפסק יוכפל.
עו"ד לשון הרע
נפגעת במקום העבודה ? כדאי לפנות לייעוץ משפטי כאשר מדובר בפרסום פוגעני שקרי שהגיע לאוזני אחרים, ושגרם (או עלול לגרום) לנזק ממשי – תדמיתי, מקצועי או נפשי. עו"ד לשון הרע יבחן את נסיבות המקרה וייעץ האם נכון יהיה להגיש תביעה או אולי דווקא ללכת להליך של גישור ו/או התראה מוקדמת בלבד.
הגבול הדק בין הערה לגיטימית ללשון הרע במקום העבודה
ביקורת מקצועית, גם אם היא לא תמיד נעימה, נחשבת לחלק תקין מהתנהלות ארגונית. גם חוות דעת של ממונים במקום העבודה על הכפופים להם מנהלתית – אינם פרסום שמוגדר כלשון הרע, גם אינה חיובית. אבל הטחת ביקורת בפורום רחב ובלתי נדרש, בגסות, או בלשון מבזה- עלולה להיחשב הוצאת דיבה בעבודה.
ומה לגבי אחריות המעסיק?
יתכן ובמקרים מסוימים גם המעסיק לא יהיה פטור מאחריות כאשר מתרחשת הוצאת דיבה בעבודה על ידי מנהלים, עובדים או כל גורם אחר בארגון. על המעסיק מוטלת חובה משפטית וציבורית ליצור סביבה בטוחה, הוגנת ומכבדת בארגון אותו הוא מנהל. אם עובד נפגע מלשון הרע שהופצה במקום העבודה, והמעסיק לא טיפל בכך בצורה ראויה – הוא עשוי לשאת באחריות משפטית.
בתי הדין לעבודה בישראל כבר פסקו פיצויים במקרים בהם המעסיק לא מנע פגיעה בשמו הטוב של עובד; לא טיפל בתלונה תוך זמן סביר ו/או גרם בעצמו להוצאת לשון הרע .