לשון הרע באינטרנט (מרשתת) – עשה ואל תעשה.

אם פעם היכולת לעשות שימוש באמצעי התקשורת הייתה שמורה לעיתונאים, עורכים ומוציאים לאור ולכן גם הסיכונים הכרוכים בפרסום לשון הרע היו סיכונים שעמדו בעיקר לפתחם של אלה, הרי שכיום כל אחד מאיתנו שיש לו כמה דקות פנויות וגישה לאינטרנט (מרשתת) מכל מכשיר טלפון נייד או מחשב, מחזיק באופן פוטנציאלי יותר כוח פרסום מאשר אי פעם היה לכל עיתונאי במדיה הכתובת והאלקטרונית ובצדו סיכון גדול לאין שיעור מזה שהיה לאלה, כל שהדברים נוגעים לתביעות לשון הרע אגב פרסומים הנעשים באינטרנט.

כבר נקבע בפסיקות בתי המשפט כי פרסום לשון הרע באינטרנט לרבות באתרים כאלה ואחרים ו/או בתגובות לנכתב להם, בבלוגים, בפורומים וכיו"ב הוא פרסום לשון הרע לכל דבר ועניין.

בתי המשפט רואים בפרסומי לשון הרע באינטרנט "פרסום" כמשמעו בחוק איסור לשון הרע, רק שלהבדיל מפרסום בעיתון הכורך בחובו את אחריות העורך והמו"ל ולעיתים גם את אחריות המדפיס והמפיץ, פרסום לשון הרע באינטרנט הוא יותר מסוכן גם משום שהמפרסם ברשת נושא נושא בחובת הפיצוי בלשון הרע לבדו. זאת משעה שהתפתחה הלכה שלאורה אם תעשה פנייה על ידי הנפגע להסרת הפרסום והוא יוסר, מנהל האתר בו נכתבו הדברים, שלעיתים רבות לא יכול לדעת בזמן אמיתי על  העלאת פרסום כזה או אחר, לא יהא חייב בגין הפרסום. 

רשת האינטרנט נחשבת ל"מסוכנת",יותר ככלי תקשורת בכל מה שקשור בתביעות לשון הרע, שכן מדובר ברשת הנצפית בכל מקום ומכול מקום ולכן עלולה לגרור הגשת תביעות כמעט בכל מקום בעולם. יתרונה הבולט של הרשת – היכולת להגיע להיקף גדול מאוד של אנשים, בפרקי זמן של דקות ספורות, הופך לאחד הסיכונים החמורים ביותר בתביעות לשון הרע – שכן היקף הנזק הנגרם בנסיבות של פרסום לשון הרע ברשת האינטרנט גדול לאין ערוך מכל אמצעי תקשרת אחר.

להבדיל מרשת הפייסבוק מרגע שהועלה פרסום לרשת האינטרנט, לא תמיד ניתן למוחקו ואין כמעט דרך וודאית לשלוט על האופן בו יועבר לאחרים.

פרסומים הנעשים באתרים יעודיים והמגיעים לקבוצות הרלוונטיות ביותר למושא הפרסום בהם אף הם מגדילים את פוטנציאל הנזק שעלול להיגרם מהן. כך לדוגמא ביקורת על איש מקצוע שהייתה מפורסמת פעם בעיתון והגיע לציבור בלתי מובחן של אנשים, יכולה כיום להיעשות באתר ייעודי בו חברים בדיוק אלה שהיו יכולים להיות לקוחותיו ולא יהיו יותר בעקבות הפרסום.

אם בתחילה נטו בתי המשפט להתייחס רק לפרסומים שהועלו על ידי כותביהם ולחייב את הכותבים בלבד, הרי שכיום כבר ניתנו פסקי דין בקשר עם תגובה לפרסום בלי קשר לפוסט עצמו, בקשר עם העברה של פרסומים תגובות או צילומים שעשו אחרים ברשת האינטרנט.

חומרת פרסום לשון הרע באינטרנט, תקבע על ידי בית המשפט בהתאם לסוג הפרסום, חומרתו, וסוג האכסניה בה נעשה הפרסום. כך לדוגמא פרסום המשייך לנפגע עבירה פלילית שיפורסם ככתבה חדשותית באתר כמו ynet יתפס כחמור ופוגע לאין ערוך, מפרסום דומה שיעשה בבלוג או בפורום כזה או אחר, ששם ייתפס הפרסום בדרך כלל באופן חמור פחות, מ"תחקיר עיתונאי".  פרסומים עובדתיים שקריים עדיין יזכו ליחס דומה לכל פרסום אחר ואולם פרסום של דעות ברשת האינטרנט נתפס כיותר לגיטימי ומקובל, ופחות כמושא לתביעות לשון הרע.

מאידך הרבה יותר קשה להתמודד עם תביעות לשון הרע באינטרנט, שעה שלא אחת מתפרסמים באינטרנט פרסומי לשון הרע באופן אנונימי תוך שימוש בזהות בדויה. פסיקת בתי המשפט בארץ אינה מתירה חשיפה של כתובות אי פי וחשיפה כזאת גם לו תעשה אינה מועילה בכל מצב.

אם הוגשה כנגדך תביעת לשון הרע בגין פרסום האינטרנט או שברצונך להגיש תביעה כזאת חשוב מאוד להתייעץ עם מומחה בתחום – עורך דין לשון הרע, במטרה לייצר את האפשרות הנוחה ביותר להתגונן/לתבוע.

לשון הרע באינטרנט